Hírek

Mi újság Jászfényszarun?

2016.július - 27.évfolyam VII.szám

Sószoba kisokos…

ujsag00

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————–

 

sobanjo_xmas

 

Kiemelt együttműködő partnerünk

jumed

Dr. Juhász Zsuzsanna a JU-MED Egészségcentrum (www.jumed.hu) vezető fül-orr-gégész szakorvosa, aki segítséget nyújt nekünk kérdéseink megválaszolásában és támogatja a száraz befújásos sóklíma kezelés alkalmazását kiegészítő, sőt esetenként önálló terápiaként. A leghitelesebbnek úgy gondoltuk, ha egy kiváló szakorvos ad tájékoztatást a sóterápia történetéről, a szervezetre gyakorolt hatásáról, a száraz befújásos sókezelés előnyeiről és a terápia ajánlott időtartamáról.

Sóterápia – lássunk tisztán, lélegezzünk tisztán!Sóhegy 2 Az elmúlt évtizedekben a betegek egyre növekvő számban keresik, igénylik a természetes gyógymódokat. Ideális esetben ezek önállóan is hozzásegíthetnek a gyógyuláshoz, de komplementer, azaz a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként mindenképpen szükséges számon tartani e lehetőségeket a mai orvos gyógyító „kelléktárában”.     A só pozitív és negatív élettani hatásairól egyaránt hallhattunk szakmai véleményeket az utóbbi időben. A táplálékkal elfogyasztott só pontos hatásának megítélése még ma sem egységes, megosztja a szakembereket. Ami a sós klíma emberi szervezetre gyakorolt hatását illeti, abban szerencsére sokkal egységesebb az álláspont: jól meghatározott, elsősorban bizonyos gyulladásos eredetű betegségek gyógyításában hatásos kiegészítő, esetenként önálló terápiás lehetőség.

A barlangok, illetve sóbányák jótékony hatásairól az ókori görög valamint indiai kultúra emlékeiben is találhatók utalások. Mai nevén a speleo- vagy barlang-, és halo- vagy sóterápia kifejezések terjedtek el a szakmai és laikus nevezéktanban.

Sóterápia a következő főbb kórképek fennállása esetén ajánlott: elsősorban idült légzőszervi betegségek, allergiás és nem allergiás idült nátha, melléküreggyulladás (arc-, homlok-, rostaüreg, iköböl), hörghurut, asthma, de ekcéma, psoriasis, depresszió, alvászavarok , bizonyos hormonális problémák kezelésében is hatékony. Gyakorta ismétlődő heveny nátha, torokgyulladás, köhögés, tüdőgyulladás esetén, a tünetmentes periódusban betegségmegelőző szerepe van a legalább 10 alkalommal igénybe vett sóklíma kezelésnek. Ehelyütt is hangsúlyozandó, hogy a klímakezelés nem egyszeri alkalom, minden indokolt esetben több alkalomból álló kezeléssorozatot jelent, ennélfogva türelmet igényel a résztvevő betegektől.

Ellenjavallatot képeznek a következők: bármely eredetű heveny, lázas állapot, tuberculosis, súlyos keringési betegség, infarktus, stroke utáni állapot, akut vesebetegség.

Sóbanjó Sószoba

________________

SÓBANJÓ SÓSZOBA A DOROZSMA HÁZBAN

Régóta dédelgetett álmunk válik március 16- án valóra :) dorozsma
Megnyitjuk ugyanis SóbanJó Sószobánkat :)))
Ahol az egész család játszva gyógyul!

A szárazbefújásos technikával üzemelő- korábbi Narancs szobában egyelőre hétköznap délelőtt (9.00-12.00) és szombat délelőtt (9.00-12.00) lehet bejelentkezni (szeptembertől egész nap)
Az országban egyedülálló módon, számos foglalkozást/órát tartunk majd itt, melyek köre szeptembertől bővül :)

Hétfő 11.00-11.45: Mocorgó Bábos Mesejátszó (igen, jól látjátok, nem Torna, hanem Bábos Mesejátszó- Tamással és Kalimpával)
Szerda 11.00-11.45: Alkossunk Mini! – kézműves tanfolyam 20 hónapos kortól
Péntek 11.00-11.45 Zümmögő Zenebölcsi

A felnőtteknek is kedvezünk:
Kedd esténként Andi Sós Stresszoldó Jógára vár Benneteket! 19.30-21.00

A fennmaradó időben óránként fújunk be, várjuk az egészségükre adó családokat!

Zümmögő Miniovink is kiegészül a sószoba szolgáltatásaival, a picik igény szerint naponta eltölthetnek 1-1 órát Anitával idelenn.

Megnyitónkon, Március 16- án FÉLÁRON vehetitek igénybe a sószobát és együtt alkotunk, énekelünk aznap!

A foglalkozásokra és befújásos időpontokra előzetes bejelentkezés szükséges!
info@dorozsmahaz.hu
www.dorozsmahaz.hu

arec_sószoba_dorozsma

 

INFLUENZA JÁRVÁNY VAN! 

Az elmúlt héten kiugróan magas volt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma; intenzíven terjed az influenza, a járvány az egész országot érinti – tette közzé az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán a honlapján.

influenza

Az OEK-hoz beérkezett jelentés szerint január 26. és február 1. között az országban 71 500 ember, az előző hetinél másfélszer több beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz.
Az országban mindenhol emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva, a legtöbben Tolna, Fejér, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében keresték fel az orvosukat.
Az OEK jelentése szerint nem történt jelentős változás az életkor szerinti megoszlásban, még mindig a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érinti leginkább az influenza.
A laboratóriumi vizsgálatok a legtöbb esetben az influenza A vírus valamelyik formáját mutatták ki.
A jelentésben megjegyezték, hogy az elmúlt tíz évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben.

Forrás: Budapest, 2015. február 4., szerda (MTI)

_________________________________________________________________________________________

Hétvégén a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte elérheti a nagyon magas szintet! 

pollentérkép

forrás: http://oki.antsz.hu/

Az Országos Környezet egészségügyi Intézet előrejelzése szerint a hétvégén a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte elérheti a nagyon magas szintet, közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel. A záporok, zivatarok környezetében átmenetileg mérséklődhet a terhelés, tették hozzá.

Emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma általában közepes-magas, de helyenként, elsősorban az alternaria koncentrációja ugyancsak nagyon magas lehet.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint a csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően a közepes, a libatopféléké az alacsony-közepes tartományban alakul. A pázsitfüvek pollenkoncentrációja általában alacsony szintű, de esetenként közepes is lehet. Az üröm, az útifű, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje valószínűleg csak alacsony koncentrációban lesz jelen.

2014.09.06. (forrás: www.index.hu)

_________________________________________________________________________________________

 Mire jó a sós levegő, miért jó a sószoba?

sóslevegő_arec_sószoba

A sós levegő gyógyító erejét már az ókorban is ismerték, ma pedig már általánosan használt gyógyszermentes terápia és megelőző eljárás. Előnye, hogy a várandósság időszakában és kisgyermekkortól is alkalmazható légúti fertőzések, asztma, allergia és bőrproblémák kezelésére, de jótékony hatása a stresszoldás terén is érvényesül.  Mivel a tenger mellé nem lehet bérletünk, ezért érdemes ezekre a panaszokra egy sószobát keresni.Hogyan gyógyít a sós levegő?A sós levegő belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. A speciális mikroklímában jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi betegségek, hörghurut, nátha, torokgyulladás, és az arcüreggyulladás. A gyulladáscsökkentő hatása nem csak belsőleg, de külsőleg is, bizonyos bőrbetegségek kezelésére is eredményesen alkalmazható: pikkelysömör, ekcéma, allergiás bőrbetegségek.

Sós levegő Zuglóban

Ma már nem kell órákat utaznunk, ha a sós levegő jótékony hatását szeretnénk élvezni és a tengeri levegőt sem kell a következő nyaralásig nélkülöznünk. A SóbanJó Sószoba főként a  kisgyerekes szülők számára nyújt ideális megoldást. A vendégek kellemes, az otthoni nappalihoz hasonló környezetben tölthetik el a kezelések idejét. A sókabinhoz képest jóval tágasabb a tér, de a hatás ugyanaz, így a természetes sóbarlangok mikroklímáját élvezhetjük már a belvárosban is. A szabályozott száraz sóaeroszolos terápia lehetővé teszi a – földalatti természetes sóbarlangokkal pontosan megegyező – optimális és folyamatosan szabályozott mikroklíma létrehozását, bárhol a föld felszíne felett.

______________________________________________________

A krupp okai és tünetei

krupp_arec_sóbarlang

 A Krupp más néven felső és alsó légúti fertőzőzés, amely különösen belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedést okoz. Az általában éjszaka és váratlanul jelentkező belégzési nehezítettség legjellemzőbb tünete, hogy a beteg gyermek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt. A roham súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet.  Mivel a fulladás folyamán oxigénhiány alakul ki, a szervezet kimerül és ennek következtében a légút teljesen elzáródhat.

Előfordulás: A Krupp jellemzően a csecsemők és a kisgyermekek betegsége, ugyanis minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek légutai. Ezért az erőteljes Kruppos nyálkahártya-duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni azt. A betegség ezért különösen hároméves kor alatt veszélyes. A krupp jelentkezése a 6 hónapos és négy és féléves kor közötti gyerekeknél a leggyakoribb, az ilyen korúak mintegy 9%-át érinti ez a tünet együttes. Erre a betegségre hajlamos gyerekeknél az első fulladásos rosszullét általában 5-6 éves korig lezajlik. A betegség 12-14 éves korig jelentkezhet, ez után a légutak átmérője már kellő nagyságú ahhoz, hogy esetleges nyálkahártya-duzzanat mellett is biztosítsák a megfelelő légcserét. Illetve ekkor már az immunrendszer is megfelelő védettséget biztosít a kruppot okozó vírusok ellen. A tünet együttes felnőtteknél sem kizárt, de gyakorlatilag nagyon ritka.

Okok: A légcső gyulladását mintegy 200 különböző légúti vírus okozza. Ősszel a parainfluenzavírus a leggyakoribb kórokozó, télen és tavasszal kruppot okozhat a kanyaró és az influenzavírus. Ezek tönkreteszik a nyálkahártya felszínét, amely így kiszárad, és nem tud tisztulni, nem tudja eltávolítani a légúti a kórokozókat.  A tünetek hideg időjárás idején, a meghűléses betegségek szezonjában jelentkeznek leginkább. Az érzékenység kialakulásának bizonyítottan kedvez az erős légszennyezettség.

Tünetek:

A Krupp általában minden előjel nélkül jelentkezik. A sérült, kiszáradt légcső nyálkahártyája megduzzad, mely főként a hangszalagok alatti területen látszik. A belégzési hang száraz, hangos, olykor sípoló.

Ilyenkor a levegőért küzdő gyerek száraz, ugató köhögést ad ki, sokszor sír, nyugtalan, öklendezik, néha hány is. Az izgalom a szervezet oxigénigényét fokozza, így a roham tovább súlyosbodik. A rosszullétet sápadtság kíséri, az ajkak és környéke – az oxigénhiány jeleként – elkékül -, a légzés kapkodóvá válik.

A fokozott légzési munkát a légzési segédizmok behúzódásai jelzi. Ez a folyamatos légző munka, jól megfigyelhető a nyakon illetve az orrszárnyakon. Az állapot súlyosbodásával a pulzus egyre szaporább lesz. A roham általában az éjszakai órákban szokott bekövetkezni. A legszűkebb légutakkal rendelkező kisebb gyermekeknél korábban, az idősebbeknél inkább a hajnali órákra tolódva jelentkezik. A fertőzés nem feltétlenül jár lázzal. Az első éjszaka után a roham még egy-két napon át megismétlődhet.

______________________________________________________

Kruppos betegség kezelése illetve megelőzése (2.rész)

 Előző cikkünkben beszéltünk a krupp okairól és tüneteiről. Most pár szóban a kezelésről, és nem utolsó sorban a megelőzsről beszélnénk.

Kezelés:

A tünetek jelentkezésekor az első teendők a gyermek életkorától és állapotától függően az orvos, illetve a mentők értesítése, valamint a légutak mihamarabbi lehűtése annak érdekében, hogy a roham a lehető legrövidebb ideig tartson, és így a lehető legkevésbé veszélyeztesse az agy oxigénellátását. A hideg nyálkahártyában ugyanis összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot. Hideg időben ki kell nyitni az ablakot, és a gyorsan meleg takaróba burkolt gyereket a hideg levegőre kell vinni. A gyereknek addig kell a hűvös, párás levegőt belélegeznie, míg a roham teljesen meg nem szűnik, illetve a hideg víz kortyolgatása is javasolt a gyermeknek. Ezt elő lehet segíteni otthoni párásító készülékekkel, légnedvesítővel.

Fontos a gyermek folyamatos nyugtatása!

A lázat lázcsillapító adásával kell kezelni. Az orvos által felírt szteroidos kúpot mellékhatása miatt csak indokolt esetben szabad beadni. A gyógyszerek porlasztása alkalmanként 15-20 percig tart, 1-5 óránként ismétlik a gyógyszerek belélegeztetését. A még 4-5 éves korban is gyakori rohamokkal küzdő gyermek számára otthon alkalmazható gyógyszerporlasztó használata is javasolt, amellyel enyhén sós Salvus vizet, váladékoldót lehet a légutakba juttatni. Kitűnő kezelés a sós levegő is, ajánlott sóterápiában részesíteni a gyermeket.

A kruppos gyerek két roham között nem szorul gyógyszeres vagy egyéb kezelésre.

Megelőzés:

 A fűtési időszakban érdemes az alvóhelyiség hideg vizes párásításáról gondoskodni. A gyermek szobájában ne párologtassunk illóolajakat. A fertőzéses, náthás időszakokban kerülni kell azok társaságát, akik megfertőzhetik a kruppra hajlamos gyermeket. A friss, tiszta levegő segít elkerülni a rohamokat. A gyerek környezetében ne dohányozzanak.

Megelőzésként ajánlott a sós levegő, sószoba használata kúra szerűen egész évben, így akár 60%-al csökkenthetjük a krupp esélyét!

Gyógyszeres, különösen antibiotikumos megelőzésre nincs szükség, sőt kifejezetten káros, antibiotikumokat csak indokolt esetben, bakteriális felülfertőződés esetén és a kezelés keretében rendel az orvos. Náthás, hurutos tünetek esetekben az orvos által felírt, szájba porlasztható váladékoldókat lehet adagolni.