Alsó légutak betegségei

Az alsó légutak betegségei a légcsőhurut, hörghurut, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás. A légcső és a hörgők gyulladása általában vírusos eredetű megbetegedés következménye. Jellegzetes tünetük a makacs köhögés. A tüdőgyulladás oka leggyakrabban bakteriális fertőzés.

hörghurut

Hörghurut, másnéven: bronchitis
A hörghurut (bronchitis) a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását jelenti. Amennyiben heveny formában jelentkezik úgy többnyire a légcsövet is érinti (tracheobronchitis), rendszerint külső beavatkozás, kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul. Így a száraz terápiás sószoba tökéletes kezelést eredményez. Az idült hörghurut (krónikus bronchitis) a hörgők olyan tartós gyulladását takarja, melynél az évek folyamán szerkezeti változás is kialakul a hörgők falában, és komoly légzésfunkciós zavarokkal jár. Ebben az esetben legalább 20 alkalmas kezelés javasolt.

COPD, másnéven: obsruktív tüdőbetegség
A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema), a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó  visszafordíthatatlan betegsége. Két tünetcsoport, az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat. Az idült hörghurut a légutak hörgőinek beszűkülésével, fokozott váladékképződéssel járó tünetcsoportja.

A hurutos köhögés jelezhet hörghurutot, arcüreggyulladást, a légcső, a tüdő vagy a hörgők különböző betegségeit, de akár allergiát is.

A kórokozók általában belégzés útján jutnak be az alsóbb légutakba, ahol megtelepedve szaporodni kezdenek.

Jellemző tünete elhúzódó és erős köhögés, rekedtség

A légcsőhurutra a hosszan elhúzódó köhögés, bő köpetürítés, rekedt hang jellemző.

Kiegészítő kezelésként mellékhatásmentes, 10 vagy 20 alkalmas sószobás kezelés ajánlott. A kezeléseket igénybe tudod venni Budapesten a XIV. kerületi Sóbanjó Sószoba – Zuglóban.

Akut tüdőgyulladás esetén TILOS a sószobás kezelés!

További információ illetve bejelentkezés:

Dorozsma Ház Mesekuckó – Sóbanjó Sószoba

1144, Budapest, Vezér utca 32.

+36 30 624 6622 – Bejelentkezés

info@sobanjo.hu

Nyitva hétfőtől péntekig, előzetes bejelentkezés alapján.